آرشیو پرسش و پاسخ ها: فقه واحکام

جایگاه و اهمیت حجاب و علت واجب بودن حجاب برای زنان

سوال :
حجاب زن چه اهمیتی دارد و چرا واجب است؟

جواب :
«وَ لا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلّا ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى جُیُوبِهِنَّ»[1]
«و زینت خود را جز آن مقدار که نمایان است، آشکار نکنند و [اطراف] روسرى هاى خود را بر سینه خود افکنند [تا گردن و سینه با آن پوشانده شود]».

«حجاب»، در لغت به معناى پرده، حاجب و پنهان کردن است و در اصطلاح «پنهان کردن زن خود را از دید مرد بیگانه است». آنچه دین اسلام بر زنان لازم دانسته، همان پوشش است که در متون دینى و در کلام فقیهان، از آن به ستر، پوشش، ساتر و پوشاننده تعبیر شده است.

حجاب و پوشش پیش از اسلام، در میان برخى از ملّت‌ها - از جمله ایران باستان و قوم یهود و شاید در هند - مطرح و از آنچه که در قانون اسلام آمده، سخت‌تر بوده است.[2] این دستور در دین اسلام، حدود سال‌هاى چهارم و پنجم تشریع گردیده است.[3]

حجاب، یکى از احکام ضرورى اسلام به شمار مى‌آید و شیعه و سنى بر آن، اتفاق نظر دارند. خداوند متعال در این باره سه آیه[4] در شهر مدینه، نازل کرده و در دو مورد آن[5]، به مسئله پوشش بانوان اشاره کرده است.[6] علاوه بر این، احادیث بسیارى درباره اهمیت و چگونگى حجاب نقل شده است.
حضرت على(علیه السلام) می‌فرمایند: «پوشیدگى زن به حالش، بهتر است و زیبایى‌اش را پایدارتر مى‌سازد».[7]

پی‌نوشت‌ها:
[1]. نور (24)، آیه 31.
[2]. مطهرى، مرتضى، مسأله حجاب، ص 21.
[3]. باید توجه داشت که هر چند سال نزول آیات حجاب و پوشش، در کتب تفسیر و تاریخ ثبت نشده است؛ ولى باتوجه به اینکه از یک سو این آیات در سوره‌هاى احزاب و نور آمده و سوره احزاب از نظر ترتیب نزول پیش از سوره نور و بعد از سوره آل عمران قرار دارد و از سوى دیگر طبق نقل تفسیرنمونه سوره آل عمران در بین سال‌هاى دوم وسوم نازل گردیده است، مىتوان به خوبى حدس زد که سوره احزاب در سال‌هاى چهارم و پنجم نازل گردیده است. بنابر این آیه حجاب در این سال‌ها تشریع گردیده است. (محتواى این سوره نیز مؤید این مسئله مى‌باشد).
[4]. نور (24)، آیه 31 و احزاب (33)، آیه 59 و 33.
[5]. نور (24)، آیه 31 و احزاب (33)، آیه 59.
[6]. دو آیه در پاورقى ذکر شود.
[7]. «صِیانَةُ الْمَرأَةِ اَنْعَمُ لِحالِها وَ اَدْوَمُ لِجَمالِها»: مستدرک الوسائل، ج 14، باب 70.

منبع: احکام نگاه و پوشش: آرایش، روابط، گفت‌وگو (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، مولف: سید مجتبى حسینى؛ قم: نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه‌ها، دفتر نشر معارف، 1393.

(0 رای)
این مقاله مفید بود
این مقاله مفید نبود

این قسمت مخصوص ثبت نظر کاربران در خصوص سوال پرسیده شده میباشد. لطفا از ثبت سوال جدید در این بخش خودداری فرمایید. برای ثبت سوال جدید از گزینه "ارسال سوال" استفاده نمایید. بدیهی است به سوالاتی که در این صفحه پرسیده شود ، پاسخی از طرف سایت داده نخواهد شد.
نظر (0)
ارسال یک نظر جدید
 
 
نام کامل :
پست الکترونیک :
نظر:
تأیید کد امنیتی 
 
لطفا متنی را که در کادر زیر می بینید وارد نمایید